OKUL FOBİSİ

06-11-2018

OKUL FOBİSİ

TANIM :

•  Kuvvetli bir endişe sebebiyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi veya bu konuda isteksiz görünmesi olarak tanımlanabilir.

•  Çocukta çeşitli derecelerde psikosomatik belirtiler görülür. Bunlar mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, baş dönmesi şeklinde bedensel yakınmalardır.

BU ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

•     Okulu sever ve okula gitmeyi başarırsa örnek bir öğrenci olabilirler.

•     Bu çocuklar genelde aile bireyleri dışında yabancı kişilerle sosyal ilişki kurmakta güçlük çekerler ve utangaçtırlar.

•     Başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen, ailesine bağımlı çocuklardır.

•     Okula giden çocukların yaklaşık % 2 sinde görülür.

•     Yanlarında anne yada babası olmadan sınıfa girmek istemezler.

•     Evde kaldıkları sürece mutludurlar.

•     Arkadaş ilişkilerinde ve sosyal etkinliklerde etkin olabilirler.

•     Liseye giden ergenlerde de görülebilir ancak belirtiler ilkokul çocuğu kadar kuvvetli ve zorlu değildir. Yaş büyüdükçe görülme sıklığı azalır.

NEDENLERİ ;

Ailevi Nedenler ;

•     Asıl korkulan şey okul değil, evden anneden ayrılmaktır.

•     Aile bireylerinin birbirlerine aşırı  bağlı ve çoğu zaman bağımlı olması,

•     Anne ve babanın çocuğun kendilerine bağlı ya da bağımlı kalmasını istemesi,

•     Anne babanın kendilerine ve çocuklarına bir şey olacağı konusunda yoğun kaygı duyması,

•     Çocuğun, anne ya da babasının yokluğunda kendisine ya da anne babasına bir şey olacağından korkması,

•     Boşanma, anne veya babanın başka biriyle evlenmesi veya maddi sorunlardan kaynaklanan stresli bir ev yaşamı,

•     Çocuğun yeni bir kardeşinin doğması, taşınma, hastalık, yakın birinin ölümü gibi bir stres faktörünün olması.

•     Eğer anne ve baba, “Beni üzersen annesiz, babasız kalırsın” benzeri sözler kullanırsa, her tehlikede sığındığı ailesinin kendisini bırakıp gitmesi ihtimali çocuğu sınırsız biçimde tedirgin eder.

•     Oyun ve arkadaşlıktan uzak tutulmuş, dış etkenlerden etkilenmiş (hırsızlık, kaza gibi olaylara şahit olma) okul fobisine sebep olan etkenlerdir.

OKUL FOBİSİNİN BELİRTİLERİ

•     Heves ve enerji kaybı oluşmaya başlamışsa,

•     Alıngan ve sinirli olma halinde artış görülüyorsa,

•     İştahsızlık ve uykuda huzursuzluk varsa,

•     Okul etkinliklerine karşı pasif, içe kapanık ve utangaç davranıyorsa,

•     Okulda ve evde daha çok nedensiz ağlamaya, kavga etmeye ve dikkat çekmeye çalışmaya başladıysa,

•     Evde kalmak ve okul ödevlerini kaçırmak arasında seçim yapamayıp aşırı kaygılı olduysa,

•     Sık sık hasta olmadığı halde baş veya karın ağrısı bahane ederek şikayet ediyorsa,

•     Okula giderken ağlama, hastalanma ya da okula gitmeyi istememe davranışları geliştiriliyor ve evde kalmasına izin verilince bunlar birden bire kayboluyorsa,

•     Günlerce okula gitmediği oluyorsa,

•     Okula gitmediği zamanlarda suçluluk duymuyorsa,

•     Okula devam ettiği zamanlarda iyi bir öğrenci olabiliyorsa, okul fobisinden şüphelenilebilir.

ANNE-BABALARA ÖNERİLER

•     Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır.

•     Çocuğa okulun amacını açıklamak, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması gerekir.

•     Çocuğun kendini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

•     Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamamalı, korkusu ve gözyaşlarıyla alay edilmemelidir.

•     Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutarak, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilebilir.

•     Ona gününüzün nasıl geçtiğini anlatıp, onunla gününün nasıl geçtiğini konuşun.

•     Çocuğa okula gitmesi gerektiği zaman geçerse  bu korkuya bir de derslerden geri kalmış olmanın korkusunun ekleneceği söylenmelidir.

•     Çocuğunuzun akranları ile zaman geçirmesini sağlayın.

•     Çocukla endişeleri ve duyguları hakkında konuşun.

•     Bu sıkıntılı durumun geçici olabileceği, kendisiyle aynı durumda olan başka çocuklarında olduğu anlatılabilir.

•     Boş zaman ve oyun becerileri kazandırarak anne babaya bağımlılık azaltılabilir.