REHBERLİK SERVİSİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

07.11.2018 879

OKULUMUZUN REHBERLİK SERVİSİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

REHBERLİK SERVİSİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Rehberlik, tamamen bir yardım hizmetidir. En genel anlamda bireyin farkındalık kazanabilmesi , kendini tanıması ve potansiyelini fark edebilmesi için sunulan bir hizmettir.

  • Öğrenci Görüşmeleri

  • Veli Görüşmeleri

  • Öğretmen Görüşmeleri

  • Sunum ve Seminerler

  • Danışman Öğretmenlik Uygulaması

  • Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisi Çalışmaları

  • Projeler

Öğrenci Görüşmeleri

1- Bireysel Görüşmeler:

Öğrencilerin yaş seviyelerine göre bilişsel, duygusal ve sosyal alanlarda ortaya çıkabilecek farklı sorunlar ile ilgili çalışmalar yapılır. Sadece sorun yaşanan alanlarda değil, öğrencilerin güçlü alanlarında da desteklenerek kendileri ile barışık, sorgulayan, ruhen sağlıklı, mutlu, kendi adına karar alabilen bireyler olmalarına yönelik çalışmalar uygulanır. Öğrencileri daha yakından tanımak ve etkili bir şekilde yardımcı olabilmek için ölçek, test ve envanterler uygulanır. Öğrencinin ders başarı takibi, başarısızlık nedenlerinin belirlenmesi, sosyal ilişkileri sürdürebilme becerileri, yeni koşullara uyum süreci, çatışma nedenleri ve çatışma çözme becerileri, sosyal ve duygusal gelişiminin desteklenmesi gibi konularda gerekli çalışmalar yapılır.

Bireysel görüşmeler;

  • Öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’ne başvurmaları yoluyla,
    Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’ne velilerin ve/veya öğretmenlerin ilettiği geribildirimlerin değerlendirilmesi yoluyla,
    Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından uygulanan envanter, test vb. uygulamaların değerlendirilmesi yoluyla,
  • Öğrencilerin bilişsel ve duygusal alandaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini belirlemeye yönelik ölçek, test ve envanterler uygulanır.

2- Grup Görüşmeleri

  • Okula yeni gelen öğrenciler için oryantasyon sağlamaya yönelik grup görüşmeleri,

  • Ders başarısı düşük öğrencilerle yapılan grup görüşmeleri (“verimli ders çalışma yolları” merkezli görüşmeler),

  • Uyum sorunu yaşayan öğrencilerle yapılan grup görüşmeleri,

  • Benzer sorunlar yaşayan öğrencilerle bir araya gelerek gerçekleştirilen grup rehberliği çalışmaları,

  • Kişiler arası iletişimde bireyin kendi varlığını diğerinden ayırt edebilmesine yardımcı olma,

  • Sınıf içi arkadaşların birbirleriyle yaşadığı problemlerin çözümü çalışmaları vb. gibi çalışmalar yapılmaktadır.

Veli Görüşmeleri

Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’nin gerek gördüğü durumlarda randevu yolu ile gerçekleştirilir.

  • Öğrencilerimizin kişisel-gelişimsel özellikleri, akademik başarıları, tutum-davranışları, öğretmen ve arkadaş ilişkileri ve aile içi ilişkileri gibi konularda bireysel görüşmeler yapılır.

  • Öğrencilerimizin gelişimsel süreçlerine uygun olarak; velilerimizi bilgilendirmek amacıyla ergenlik dönemi özellikleri, iletişim, stres yönetimi ve eğitim sistemi içinde yer alan konularla ilgili dokümanlar hazırlanır.

  • İletişim becerileri, ergenlik dönemi özellikleri, sınav sistemi, sınav kaygısı gibi konularda seminerler düzenlenir.

  • Uyum sorunu ve farklı durumlarda bireysel problem yaşayan öğrencilerin velileriyle görüşmek, problemin çözümünde işbirliği yapmak.

Öğretmen Görüşmeleri

Rehberlik Servisi, ders öğretmeleri ile rehberlik merkezli toplantılar yaparak sınıfta karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları hakkında görüşmeler yapmaktadır. Öğrenci odaklı toplantılar yapılarak tüm öğrenciler hakkında ayrıntılı bir şekilde konuşulup değerlendirmeler yapılmaktadır.  Ayrıca ihtiyaç dahilinde sınıf ve branş öğretmenleriyle bireysel görüşmeler de yapılmaktadır.

Seminerler

Psikolojik danışmanlığın en önemli amaçlarından biri de insanlarda farkındalık oluşturmak, kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmaktır.  Bu amaç doğrultusunda yıl içerisinde öğrencilere ve/veya velilere yönelik olarak çeşitli seminerler düzenlenmektedir. Seminerler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi ya da konu ile ilgili uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir.

1- Öğrenciye Yönelik Seminer Çalışmaları:

Öğrencilerle yapılan seminer çalışmaları, farkındalık kazanmalarının yanı sıra öğrencilerin ihtiyacı olduğu konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve sorun yaşadıkları konuya yönelik öğrencilere destek sağlayabilmek amacıyla yapılır. Seminerler sadece bulunulduğu zamana odaklı olmayıp öğrencileri yaşama hazırlamayı da hedeflemektedir.

2- Velilere Yönelik Seminer Çalışmaları:

Velilerle yapılan seminer çalışmaları, farkındalık kazanmalarının yanı sıra öğrencilerin içinde bulunduğu gelişim dönemini göz önünde bulundurarak öğrencileri anlama konusunda farklı bakış açıları kazandırmaktır.

10-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-201710-12-2017